Werken aan maatschappelijke opgaven: Achraf over zijn werk als Projectmedewerker Vluchtelingenopvang.

“Op de opvang kwam ik er echt achter dat het mijn passie is: anderen helpen, echt iets betekenen voor je medemens.”

Met welke opdracht ben je voor Triple bezig momenteel?

Momenteel ben ik projectmedewerker vluchtelingen voor de gemeente Nunspeet. Samen met de projectleider en projectsecretaris voeren wij alles uit met betrekking tot de vluchtelingenopvang voor de gemeente Nunspeet. Dit omvat de Oekraïense vluchtelingen, asielzoekers (in het geval van Nunspeet een Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen opvang waar COA zorgt voor begeleiding en toezicht en wij faciliteren en de overview hebben) en tot slot werken we ook samen met de collega’s die zich bezighouden met de statushouders.

Mijn werkzaamheden zijn best wel divers, mijn hoofdtaak is huisvesting voor de Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast ga ik ook regelmatig langs de locaties waar Oekraïners in onze gemeente verblijven. Omdat ik nog met twee anderen in een projectgroep werk, delen we alles met elkaar. Ik kan gerust zeggen dat ik mij dus soms met alles bezig houd als het gaat om de vluchtelingen in onze gemeente.

Hoe zie je de toekomst van je huidige rol? Welke ontwikkeling maak je door tijdens het uitvoeren van deze opdracht?

Positief! Na de zomer zal ik naast huisvesting ook ander deelgebieden op mij nemen. Namelijk de zorg en het leefgeld voor Oekraïners. Ik ben blij en trots dat ik meer op mijn bordje krijg en daarnaast mijzelf zal blijven ontwikkelen. Dat is ook wel het fijne aan deze opdracht. Omdat het een kleine gemeente is heb je ook de kans om je zelf te laten zien.

Waarom werk graag aan maatschappelijke opgaven die impact hebben?

Voor deze opdracht werkte ik al twee jaar in de (crisis)noodopvangen en ik heb ook gewerkt als locatiemanager van een doorstroomlocatie voor statushouders. Ook heb ik een draaiboek ontwikkeld hoe je de noodopvangen goed kan inrichten met ervaringen van de asielzoekers en medewerkers zelf. Door mijn ervaring kan ik inderdaad zeggen dat ik graag werk aan maatschappelijke opgaven die impact hebben. Het geeft mij heel erg een gevoel van voldoening. Het feit dat het je werk is maar je tegelijkertijd ook wat goeds doet voor je medemens. Ik zelf ben moslim en in mijn geloof is het heel belangrijk om goed te zijn voor andere mensen. Door dit werk krijg je vaak van de vluchtelingen te horen dat ze waarderen wat je doen en jou het beste wensen. Dat vind ik heel mooi om mee te maken.

Waar is je passie voor het vakgebied ontstaan?

Ongeveer 2,5 jaar geleden toen ik de kans kreeg om via het uitzendbureau waar ik destijds werkzaam voor was te gaan werken op de noodopvang voor Oekraïners in de Jaarbeurs Utrecht. Daarvoor werkte ik ook voor de GGD en daar begon ik het steeds leuker te vinden om andere mensen te helpen. Op de opvang kwam ik er echt achter dat het mijn passie is: anderen helpen, echt iets betekenen voor je medemens. Het heeft mij heel erg down to earth gemaakt, als je ziet wat andere mensen meemaken en dat wij soms nog klagen over de kleinste dingen. Daarnaast heb ik mij ook heel erg ontwikkeld: ik ben begonnen als woonbegeleider, doorgegroeid in de rol van coördinator en nu als medewerker voor de gemeente op beleidsniveau werkzaam.

Het feit dat ik mij ontwikkel en steeds meer wil leren bevestigt voor mij dat het echt een passie is.

Wat is voor jou nog een droomopdracht om ooit te doen?

Het onderwerp vluchtelingen(opvang) is momenteel een heel levendig topic. Zo heb je de spreidingswet en allerlei andere taakstellingen waar de gemeente op het gebied van vluchtelingen en statushouders aan moet voldoen. Mocht gemeente Nunspeet bijvoorbeeld een nieuwe locatie openen voor deze doelgroepen, dan zou het voor mij een droom zijn om mij daar mee bezig te houden: zo’n locatie te helpen ontwikkelen in combinatie met mijn huidige werkzaamheden die ik voor de gemeente uitvoer.

Daarnaast hoop ik nog lang in dit werkveld bezig te zijn, met als ultieme droom een locatie waar ik werkzaam ben als locatiemanager en samen met een team van mensen er voor kan zorgen dat we de vluchtelingen de beste tijd van hun opvangleven geven.

Werken aan maatschappelijke opgaven: Achraf over zijn werk als Projectmedewerker Vluchtelingenopvang