Natuurinclusief bouwen, hoe doe je dat?

‘Er moet meer gebouwd worden!’ lezen de headlines in de kranten afgelopen maanden. Ja, daar zijn we het helemaal mee eens. Het huizentekort moet opgelost worden, maar dan wel op een manier die de natuur ook ten goede komt.

Dit kunnen we doen door natuurinclusief te bouwen. Dit is een vorm van bouwen waarin meer plek en aandacht wordt gegeven aan natuur en biodiversiteit in de architectuur. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden die laten zien welke voordelen natuurinclusief bouwen heeft en hoe het ons kan helpen.

Natuurinclusief bouwen

Zomers worden steeds warmer, het weer steeds onvoorspelbaarder en door het veranderende klimaat wisselen lange periodes van droogte en extreme neerslag zich af. Zoals zichtbaar werd door de overstromingen in Limburg en het lage grondwaterpeil afgelopen zomer. Door de natuur te betrekken in de bouw van onze woningen en steden kunnen we een deel van de gevolgen van klimaatverandering op meerdere vlakken tegen gaan. Bekende voorbeelden hiervan zijn het aanleggen van groenmuren, verticale tuinen en sedumdaken. Deze aanpassingen zorgen voor betere waterregulatie en houden zonlicht actief tegen. Zo liet onderzoek zien dat het wel 11 graden kan schelen. Sedumdaken isoleren ook binnenshuis, waardoor we in de winter minder hoeven te stoken en er zo een lagere gasrekening op na houden.

Er zijn nog tal van andere voorbeelden hoe natuurinclusief bouwen ons kan beschermen tegen het veranderende klimaat. Als je naar buiten kijkt is de kans groot dat je mooi onderhouden stroken gras ziet met hier en daar een enkele boom. Deze stroken zien er goed verzorgd uit, maar voor vlinders en bijen is dit niet aantrekkelijk. Deze stroken zouden ook plaats kunnen maken voor kleine ‘pocketparks’ of een diversiteit aan bomen. Je creëert hiermee niet alleen een groene lunchplek in de zomer, maar het is ook goed voor de natuur en het waterafvoer waardoor je minder last hebt van droogte en neerslag.

Meer groen betekent meer insecten, vogels, egels en andere dieren. Deze dieren kun je met natuurinclusieve bouw ondersteunen, want het is moeilijk voor dieren om te overleven in de stad. Zo kunnen nieuwbouwwoningen gebouwd worden met ingemetselde nestkasten voor gierzwaluwen en vleermuizen. Deze dieren helpen ons door onder andere muggen op te eten.

Een ander voorbeeld van natuurinclusief bouwen die een bijdrage kan leveren aan dieren in onze stad is het aanpassen van straatverlichting. Straatverlichting is voor ons belangrijk, maar veel dieren hebben last van het vaak gebruikte gele of witte licht. Het ritme van zangvogels verandert, spinnen die in het donker jagen zijn hiertoe slechter in staat en egels vallen makkelijker ten prooi aan roofdieren. Dieren hebben minder last van groen licht als straatverlichting. Op deze manier kunnen wij gewoon zien waar we heen moeten, maar worden nachtdieren niet onnodig gehinderd.

Natuurinclusief bouwen kan ons dus op veel vlakken voordelen opleveren. Niet alleen tegen droogte, warmte en andere invloeden van klimaatverandering, maar het draagt ook bij aan een gezonde mooie leefomgeving en een verhoogde biodiversiteit. Op deze manier kunnen we een natuurinclusieve en positieve bijdrage leveren aan het bouwen van nieuwe woningen de komende jaren.

Meer weten over hoe je natuurinclusief bouwen kan integreren in jouw project? De adviseurs van Triple helpen je graag!

Auteur: Anne Vilé, Adviseur Duurzaamheid

Natuurinclusief bouwen, hoe doe je dat?