Naomi bij de gemeente Nissewaard

Naomi is onlangs bij Triple begonnen als Adviseur Klimaatadaptatie. De komende tijd adviseert ze de gemeente Nissewaard binnen het Programmaplan Duurzaamheid en specifiek op de pijler Klimaatadaptatie. In dit artikel gaan we met Naomi in gesprek over haar eerste weken bij Nissewaard.

Naomi bij de nieuwe verticale tuin in het gemeentehuis van Nissewaard

Hoe zijn je eerste weken bij Nissewaard bevallen?

Het is even wennen, want de gemeente is een heel ander soort organisatie dan ik gewend was. Daarnaast werk ik veel thuis door de verbouwing van het stadhuis, wat het nog iets lastiger maakt om me snel op mijn plek te voelen. Gelukkig is de zomer een rustige periode dus heb ik alle tijd om uit te zoeken hoe alles werkt en om kennis te maken met mijn collega’s. Inhoudelijk vind ik het tot nu toe erg leuk, ik heb een master gedaan in Climate Studies dus dit sluit daar goed bij aan.

Wat is jouw rol binnen het Duurzaamheidsprogramma van Nissewaard?

Het is de bedoeling dat ik breed ingewerkt ga worden op verschillende onderdelen van klimaatadaptatie, waardoor ik bij verschillende soorten projecten betrokken kan worden. Daarnaast is een belangrijke rol van het programma om ook de mensen binnen de organisatie steeds meer bewust te maken van duurzaamheid en het belang van klimaatadaptatie.

Met welke projecten ben je bezig?

Op dit moment heb ik het project ‘Actieplan Groene Tuinen’ onder mijn hoede. Dat houdt in dat ik allerlei acties ga opzetten om mensen te stimuleren hun tuin te vergroenen. Daarnaast ben ik op dit moment bezig met een project om een aantal bushokjes in Nissewaard te voorzien van groene daken.

Welke uitdagingen kom je binnen die projecten tegen?

Ik ben er wel achter gekomen dat het veranderen van gedrag een vak apart is, dit is echt ontzettend uitdagend en vraagt een lange adem. Verder kan het een uitdaging worden om genoeg middelen en capaciteit vrij te maken om het plan uit te voeren.

Waar komt je passie voor Klimaatadaptatie vandaan en hoe vind je je passie terug in je werkzaamheden?

Het is misschien nog wel meer een gevoel van urgentie om iets bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering en de onvermijdelijke aanpassing daaraan. Dit komt voort uit mijn liefde voor de natuur en de wens om de natuur weer veel meer terug te laten komen in Nederland.

Naomi bij de gemeente Nissewaard