Het mooiste is dat je werkt op het snijvlak van ondernemers en overheid.’

Louis Roxs werkt al geruime tijd als Adviseur Economie. De afgelopen jaren heeft hij vele grote en kleinere gemeenten op tijdelijke basis bijgestaan en inmiddels is hij met zijn derde samenwerking via Triple bezig. Tijd om stil te staan bij de persoon en zijn vakgebied: Economische Zaken.

Op welk moment ontdekte je dat economie je interesse had?

Eigenlijk rolde ik na mijn studie Economische Geografie er vanzelf in. Eerst bij een ontwikkelingsbedrijf, daarna bij een adviesbureau en vervolgens bij verschillende overheden. Het mooiste van het economisch werkterrein is dat je altijd werkt op het snijvlak van ondernemers en overheid en soms ook nog kennisinstellingen. 

Hoe ben je daarna toegegroeid naar het adviseren op interim basis?

Ik heb bij een aantal gemeenten in loondienst gewerkt en vond het altijd leuk om na een paar jaar weer over te stappen. Die behoefte heb ik omgezet in interimwerk, waarbij ik naast de inhoud van het werk de verandering van omgeving het allerleukste vind en je ook echt meerwaarde hebt voor die organisaties.

Waarom spreekt het werken op interim basis je zo aan en past het goed bij je?

Afgezien dat dit de materie is waar ik wat van weet en ervaring in heb, kan ik me snel aanpassen en ben daardoor ook snel ingewerkt. Dat is van belang omdat je vaak in het diepe wordt gegooid zonder al te strakke begeleiding. Men mag dat ook van je verwachten als interimmer. Verder vind ik het prettig dat je je heel zakelijk kunt opstellen als zelfstandige, met een betrokkenheid die anders is dan een betrokkenheid in loondienst. Het een is niet beter dan het andere, maar kan wel beter bij je passen.

Welk gebied of welke locatie is voor jou de parel op het vlak van Economie?

Dat vind ik een lastige vraag, aangezien iedere gemeente en opdracht weer iets anders unieks met zich meebrengt. In het verleden heb ik gewerkt als acquisiteur in een stad met een technische omgeving, wat erg leuk is omdat je dan aan een soort sales doet en de desbetreffende gemeente moet ‘ verkopen’. De laatste tijd ben ik veel bezig met onderwerpen als centrummanagement, wat weer een heel andere dynamiek met zich meebrengt. Met andere woorden, ook hier is voor mij de verandering leuk en maakt de inhoud of omgeving minder uit.

Wat moet terugkomen in jouw droomopdracht?

Het lijkt me leuk om een keer iets voor mijn woonplaats Hilversum  te doen, wat door de aanwezigheid van de mediabedrijven in economisch opzicht een bijzonder karakter heeft.

Wat is het meest aansprekende resultaat dat je in een opdracht hebt behaald?

Wat betreft recente ervaring heb ik (samen met anderen) een interessante rol gehad bij het realiseren van een Bedrijveninvesteringszone (BIZ).

Waarom trek je graag samen met Triple op voor interim-opdrachten?

De lijnen zijn kort en het contact is leuk en persoonlijk. Verder worden technische problemen, zoals bijvoorbeeld ureninvoer, gelijk opgelost.

Louis Roxs over zijn vakgebied Economische Zaken en het werken als externe