De projecten van Gerard van Zomeren

Gerard van Zomeren is een ervaren zzp’er en werkt via Triple bij de gemeente Castricum. Vandaag geeft hij ons een inkijkje in de projecten waar hij aan werkt.
Gerard voor het gemeentehuis van de gemeente Castricum

Hoe lang ben je nu zzp’er en waarom heb je de stap gezet om voor jezelf te beginnen?

Ik ben nu ruim 7 jaar geleden gestart als zzp’er. Daarvoor heb ik gewerkt bij een ingenieurs-en adviesbureau, bij het Rijksvastgoedbedrijf en bij diverse gemeenten. Ik was toe aan een stap om zelf verantwoordelijk te zijn voor het hele proces, voor de inzet en de kwaliteit daarvan. Alleen jijzelf die daar sturing aan geeft. Dat geeft een gevoel van vrijheid, maar ook een gevoel van volledige verantwoordelijkheid.

Je wordt inmiddels anderhalf jaar ingehuurd door de gemeente Castricum. Wat doe je daar precies?

Ik ben gestart met de gebiedsontwikkeling van Duin & Bosch, een sterke mix van zorg en wonen in een mooi landschap van duinen en bos. Al vrij snel heb ik projecten gekregen die betrekking hebben op transformatie van panden of een herontwikkeling van locaties. Zo moet er op het terrein van een voormalige basisschool woningbouw worden gerealiseerd en moet een verouderd winkelcentrum worden herontwikkeld tot woningbouw met een nieuwe pleinfunctie. Verder moet er een hospice worden gerealiseerd, een bijzondere functie waar veel waarde aan wordt gehecht.

Hoe vind je het om die projecten met elkaar te combineren?

Dat gaat heel goed, we werken met bijna een vast team aan deze projecten, waardoor je goed op elkaar kunt inspelen. De verdeling van tijd tussen de projecten is goed geregeld zodat er meerdere projecten tegelijkertijd kunnen worden opgepakt.

Wat is het meest uitdagende project waar je aan werkt?

Dat is het meest recente project, de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Alle locaties zijn schaars, dus moet je het hebben van tijdelijke transformaties. Gelukkig zijn die mogelijkheden er in Castricum en is het een uitdaging op alles versneld gereed te hebben.

Hoe vordert dat?

Dat loopt snel vanwege de inzet van de eigenaren van panden, maar ook vanwege de inzet van collega’s die soms ook de weekenden inzetten om zaken voor elkaar te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de inrichting van de kamers, mensen hebben natuurlijk geen bezit en alles moet worden geregeld. Toch bijzonder hoe dat in korte tijd kan worden georganiseerd.

Wat voor opdracht zou je graag nog eens op willen pakken?

De transformatie van een locatie-pand tot leisure in combinatie met woningbouw en bedrijfjes. Een leuke combi waar de bewoners behoefte aan hebben, wat een begrip wordt in de gemeente.

De projecten van Gerard van Zomeren