De eerste weken van Peter Both

Peter is vorige maand bij Triple begonnen als Projectleider Kunst en Cultuur. Zijn passie voor kunst en cultuur zet hij nu in als projectleider voor Stadsdeel Nieuw-West bij de gemeente Amsterdam. In dit artikel vragen we Peter naar zijn eerste weken bij Nieuw-West.

Wat is jouw rol binnen het Kunst en Cultuurprogramma van Nieuw-West?

Mijn rol is die van projectleider en dit houdt in dat ik de kunst & cultuursector van Nieuw-West ga versterken. Ik zal een aanspreekpunt zijn voor culturele instellingen en makers en ik heb een aantal middelen om de sector te versterken. Je moet hierbij denken aan het organiseren van onder andere netwerkevents waarbij we culturele instellingen en makers aan het verbinden en uitwisseling bevorderen. Daarnaast zal ik me gaan bezighouden met de subsidiestromen die voor handen zijn. En verder is het meedenken over beleid op dit thema onderdeel van mijn werk.

Wat vind je tot nu toe van het werk?

Leuk! Uiteraard is een nieuwe baan altijd wennen, zeker als de werkomgeving ineens heel anders is wat bij mij het geval is. Maar mijn collega’s zijn allemaal erg tof en ik ben ook al veel in het veld geweest de afgelopen tijd, dus dat maakt het gelijk al heel levendig. We staan aan het begin van een nieuwe tijd met nieuwe bestuurders en een nieuw akkoord, dus een mooi moment om in te stappen.

Met welke projecten ben je bezig?

Het is zo in het begin natuurlijk vooral veel inlezen, meekijken en praten met collega’s. Maar we hebben ook al 2 events gedraaid en ik word nu al gevonden door mensen uit het veld voor vragen en verbindingen. Feit dat ik vanuit mijn vorige baan (programmamaker voor Pakhuis de Zwijger en projectleider van New Metropolis Nieuw-West) al veel mensen uit het culturele veld van Nieuw-West ken helpt daarbij natuurlijk wel heel erg.

Welke uitdagingen kom je binnen die projecten tegen?

Wat mij betreft is de grootste uitdaging hoe we alle systemen zo goed mogelijk kunnen afstemmen op de dagelijkse praktijk van de culturele maker van Nieuw-West. Hoe krijgen we alle ruimte en geld zo goed, snel en makkelijk beschikbaar voor het veld?

Wat is de ambitie van het stadsdeel op het gebied van Kunst en Cultuur?

Een rijk en divers cultuurklimaat in Nieuw-West, dat is de ambitie. Aan de ene kant zijn er in verhouding voor zo’n groot stadsdeel niet heel veel instellingen te vinden. Tegelijk, als je goed kijkt, zie je toch wel heel veel mooie plekken in Nieuw-West waar kunst gemaakt en cultuur bedreven wordt. Het is wat mij betreft ook vooral zaak om dit veel beter onder de aandacht van de bezoekers te krijgen.

Waar komt je passie voor kunst en cultuur vandaan en hoe kan je je passie kwijt in je werk?

Al sinds ik jong ben hou ik heel erg van cultuur in de breedste zin van het woord. Van concerten tot musea en van clubs tot broedplaatsen, ik ben echt een alleseter op dit gebied. Cultuur voedt me met nieuwe ideeën en geeft inhoud aan mijn leven. Al bijna 10 jaar organiseer ik zelf ook kleine culturele evenementen in de buurt met muziek, optredens, eten en gezelligheid. Ik ga nu al mijn kennis die ik in mijn vorige baan en andere zaken heb opgedaan stoppen in deze nieuwe baan, dus kom maar op!

De eerste weken van Peter Both