Bart Mossel schrijft ligplaatsenbeleid bij de gemeente Harlingen

Bart Mossel, onze Adviseur Ruimtelijke Ordening, wordt sinds eind oktober via Het Recruitmenthuis, een detacheringsbureau gespecialiseerd in de publieke sector en partner van Triple in het Noorden van Nederland, ingezet bij de gemeente Harlingen. Benieuwd wat hij daar doet?

Wat wilde je worden toen je jong was?

Ik heb nooit echt één droombaan gehad toen ik jong was. Natuurlijk heb ik gedroomd van een bestaan als profvoetballer, maar over een ‘echte’ baan heb ik nooit gedroomd. Toen ik een vervolgstudie moest kiezen was dat dus ook lastig. Ik heb opendagen bijgewoond bij verschillende studies zoals fysiotherapie, social work en dus ook ruimtelijke ordening. Ik ben blij dat ik voor de laatste optie heb gekozen.

Waar komt jouw passie voor het ruimtelijk domein vandaan?

Toen ik jong was zat ik elke avond in de Bosatlas te kijken voor het slapen gaan. Dan was ik op zoek naar gekke plaatsnamen, bijzondere rivieren of de grootste steden. Topografie was, naast gym, dan ook mijn favoriete onderdeel op de basisschool. Tijdens de middelbare school was aardrijkskunde ook mijn favoriete vak. Wat ik het meest interessant vond en nog steeds vind is hoe de fysieke omgeving de ontwikkeling van plaatsen en het gedrag van mensen beïnvloedt. Om deze reden heb ik ook voor een studie in de richting van de ruimtelijke ordening gekozen.

Waar haal jij energie uit?

Het samen oplossen van complexe vraagstukken. Als adviseur/beleidsmedewerker ruimtelijke ordening kom je met veel disciplines in aanraking. Van de meeste disciplines weet ik de basis, maar als het moeilijk wordt heb ik toch een specialist nodig. Door de juiste kennis bijeen te brengen kunnen vraagstukken of ontwikkelingen die in de ochtend nog haast onmogelijk lijken, aan het einde van de dag toch mogelijk zijn.

Waar hou jij je nu mee bezig en wat draagt dit bij aan de fysieke leefomgeving?

Momenteel schrijf ik het ligplaatsenbeleid voor de gemeente Harlingen. Omdat de haven van Harlingen de enige zeehaven is van de provincie Friesland trekt dit veel toeristen aan. Daarnaast liggen er historische schepen in de haven van Harlingen en bezitten veel Harlingers zelf ook een boot. Dit samen moet plaats krijgen in de binnenhavens. Door evenwichtige keuzes te maken kan het beleid de veiligheid vergroten, maar kan Harlingen bijvoorbeeld ook voor toeristen nóg aantrekkelijker worden. Een erg leuke opdracht!

Heb je nog tips voor mensen die ook aan de slag willen in het ruimtelijk domein?

Ik adviseer om tijdens de studie al praktijkervaring op te doen door bijvoorbeeld een stage. Bij de meeste WO studies maakt een stage geen onderdeel uit van het vakkenpakket. Ik heb op eigen initiatief stagegelopen tijdens het afstuderen. Door stage te lopen kan je ervaren wat voor organisatie het beste bij je past. Bijvoorbeeld bij de gemeente of toch het bedrijfsleven? Ook was mijn stage een bevestiging voor mij dat ik de planologie en de ruimtelijke ordening in de praktijk ook echt leuk vond.

Bart Mossel bij de gemeente Harlingen