Adviseur Marijke over het belang van groen en biodiversiteit

Marijke is sinds juni 2022 in dienst bij Triple als Senior Adviseur Groen. In het interview van vandaag vertelt Marijke over hoe het is om voor de gemeente Wassenaar te werken, met welke projecten ze zich bezig houdt en vertelt ze over haar visie op lange termijn.
Marijke Hofstra

Je bent nu bijna een half jaar werkzaam bij de gemeente Wassenaar. Hoe bevalt het werk je tot nu toe?

Afgelopen juni ben ik begonnen als beleidsmedewerker groen bij de gemeente Wassenaar. Het is een prachtige omgeving om te werken. Zeker in het landgoed de Paauw, dat mijn vaste werkplek is. Er lopen interessante en diverse projecten, van kleinschalige nieuwbouwprojecten, herinrichtingen van openbare ruimte en de realisering van nieuwe natuur en ecologische verbindingszones.

Waar houd je je mee bezig?

Mijn dagelijkse taken zijn de beoordeling en toetsing van kapvergunningen bomen, omgevingsvergunningen m.b.t. natuur en landschap, het adviseren en toetsen van nieuwbouwprojecten, herinrichting van openbare ruimte en het voorbereiden van de aanleg van nieuwe natuur. Mijn speerpunten zijn het adviseren over het behouden van bestaande groenstructuren en het versterken en verbeteren van ruimte voor groen en bomen, inheemse biodiversiteit en ecologie in ruimtelijke projecten en beleid.

Welk onderdeel van je werk/ welk project spreekt je het meeste aan?

Ik vind projecten het interessantst waarin inheemse biodiversiteit omtrent flora een belangrijk speerpunt wordt. Zodat we een diversiteit aan inheemse soorten toepassen, waardoor we een robuust netwerk van en voor flora en fauna creƫren.

Wat is je hiervoor je visie op de langere termijn?

Op de lange termijn wil ik inheemse biodiversiteit geschikt voor de verrijking van de inheemse flora en fauna een structurele plek in beleid te geven. De toepassing van inheemse biodiversiteit zorgt voor de verrijking van de inheemse flora en fauna. Door het een structurele plek in beleid te geven in de vorm van een toe te passen beplantingslijst, worden kaders meegegeven voor ruimtelijke projecten. Natuurinclusief kan hierin een belangrijke rol spelen en dit wordt goed aangevuld door middel van onder andere groene daken. Inheemse biodiversiteit kan het beste worden toegepast op een groen dak waar het natuurtype kruidenrijk grasland leidend is.

Adviseur Marijke over het belang van groen en biodiversiteit